Taloyhtiön uusi osakas

Tervetuloa taloyhtiöösi uudeksi osakkeenomistajaksi, ohessa muutamia ohjeita.

Osakkeenomistajan muistilista

Asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden vaihtaessa omistajaa, on uuden osakkeenomistajan ilmoittama saanto merkittävä osakeluetteloon heti, kun saannosta on saatu luotettava selvitys.
Uuden osakkeenomistajan tulee toimittaa isännöitsijälle kopiot seuraavista asiapapereista:
• kauppakirja
• osakekirja, jossa näkyy siirtomerkintä uudelle osakkeenomistajalle
• varainsiirtoveron maksukuitti ja ilmoitus veronmaksusta, jossa on verotoimiston leima (tämä todistaa, että varainsiirtovero on maksettu tai maksamisesta on vapautus ensiasunnon ostajana).
Mikäli osakekaupat on hoidettu kiinteistövälittäjän toimesta, välittäjä toimittaa em. asiakirjat isännöitsijätoimistoon.

Osakkeenomistajan ilmoitusvelvollisuus:

Mikäli taloyhtiön yhtiöjärjestys määrää että vesimaksu peritään huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän mukaan, osakkeenomistajan on ilmoitettava isännöitsijätoimistoon huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärä isännöitsijätoimistoon. Ilmoitusta ei voi jättää vuokralaisen tehtäväksi. Uuden AOYL:n mukaisesti vesimaksu on vastikemaksu, joka peritään aina osakkeenomistajalta. Osakkeenomistajan tulee ottaa tämä huomioon solmiessaan uutta vuokrasopimusta vuokralaisensa kanssa.

Palovaroitin ja vakuutukset

Pelastustoimilain mukaisesti kaikki taloyhtiön huoneistot on varustettava palovaroittimilla. Palovaroittimen hankintavelvollisuus on asunnon haltijalla. Palovaroittimen toimintakunnosta huolehtiminen on asunnon haltijan vastuulla. Asunnon jokaista alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Osakkeenomistajan on syytä hankkia huoneistoonsa kotivakuutus. Taloyhtiön vakuutus kattaa tapauksesta riippuen ainoastaan taloyhtiön rakenteille aiheutuneet vahingot, esim. putkivuotovahingon yllättäessä taloyhtiön vakuutus ei korvaa huoneiston irtaimiston ja kalusteiden vaurioitumisia eikä mahdollista tilapäismajoitusta tapauksissa, jolloin asunto on vahinkokorjausten aikana asumiskelvottomassa kunnossa. Mikäli huoneisto on vuokrattu, kotivakuutuksen merkitystä on syytä korostaa huoneiston vuokralaiselle.

Huoneiston kunnossapito- ja muutostyöt

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan erilaisia kunnossapito- ja muutostöitä. Uuden AOYL:n myötä osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle etukäteen kirjallisesti suunnittelemistaan kunnossapito- ja muutostöistä, jos niillä on vaikutusta yhtiön tai toisen osakkaan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai yhtiön tai toisen osakkaan huoneiston käyttämiseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että tyypillisin ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluva remontti on kylpyhuone- tai keittiöremontti. Muutostyöt, joista ei tarvitse ilmoittaa yhtiölle ovat pääasiassa huoneiston seinien maalaus- ja tapetointityöt eli ns. pintaremontti. On suositeltavaa että remonttia suunnitteleva osakkeenomistaja ottaa yhteyttä isännöitsijätoimistoon, jolloin tarkentuu kuuluuko ko. työ ilmoitusvelvollisuuden piiriin vai ei.

Isännöitsijätoimiston etusivulla on oma linkkisivu, jossa voit täyttää ja lähettää muutostyöilmoituksesi.

Copyright Jyvässeudun TK-Isännöinti Oy   -   Toteutus Isoweli Oy